Druerne / Cortese

Cortese

Grøn drue som har været kendt i Piemonte siden 1700 tallet. Mest udbredt i den sydøstlige del af Piemonte, hvor Gavi-vinene laves på Cortese, men også i Monferrato-området er den ganske udbredt og, dyrkes med bedst resultat i den højere beliggende del af Monferrato, hvor den har klassificationen “Cortese dell’ Alto Monferrato DOC”.
Cortese giver ofte høje udbytter, (for høje?) hvis man ikke er aktiv med reduktion af udbyttet. Druen høstes tidligt, da den er ganske modtagelig for botrytisangreb. (Botrytis Cinerea. Gråskimmelsvamp. Kaldes også “ædel råddenskab”. Udnyttes positivt i senthøstede søde vine som f.eks Sauternes)
Duften er frisk blomsteragtig, ofte med æble, hø/græs, citrusnoter og en vis mineralitet. Denne mineralitet kan blive dominerende med alder, hvorfor man også anbefaler at vine på Cortese drikkes unge. Dvs indenfor 2-3 år.
Stort set alle Cortese-vinene lagres på ståltanke, da det også her gælder at egefade ikke bibringer vinen nogen positivt. Vine på cortese er ofte ret neutrale. De er dejligt friske, med en god forfriskende syre.
Madmæssigt går Cortese fint til charcuteri/antipasti. Al fisk, også med syrlige saucer. Desuden en fremragende vin som basis i den gode risotto.